Abbeycroft

The Publisher's House

Architect: Bond Bryan Architects 
Bond Bryan Director: Darren Southgate 
Project Managers: Bond Bryan Architects 
Quantity Surveyor: Peter Scaife Associates 
Civil/Structural Engineers: Martin Evans Associates

Contractor: Mark Baldwin 
Construction Value: £0.5m 
Completion Date: 2015 
Gross internal Floor Area: 300 square metres

The collaboration of client and architect is at the heart of this scheme; the design has developed quite naturally out of this close relationship.  The clients’ confidence, trust and engagement with the professional team has permitted a unique and highly personalised solution.

In the summer of 2014, our clients bought a decent sized bungalow in one of Sheffield’s more leafy residential districts. The existing bungalow was not very exciting by any standards. However its situation on a large corner plot with views through woodland to a local golf course, and its southerly aspect, showed enough potential to make investment in something different worthwhile. Our client commissioned us to deliver their dream.

Although possessing eclectic tastes, our clients quickly realised that the project needed to be stylistically consistent. They had already collected together a significant number of varying precedent images and there was a process of “down-selecting” needed; it takes discipline to say, ‘not this time’.

Director Darren Southgate and his team developed a collaborative process such that potential solutions could be tested in an open way; a fun and engaging process, which made the client absolutely instrumental in the look and feel of this home. Darren said,’ it didn’t matter how many Saturday mornings were taken up with design development, because this investment would more than pay off over many years, knowing the best design outcome had been achieved. The home is all about our client not us’.

After significant demolition works, the existing building foundations and parts of the external walls were reused. A new ground suspended concrete floor was installed, as well as new masonry perimeter walls for around 50% of the building.

From a large entrance portico and hall into the open plan living space, a split floor level has been introduced, a spatial device that helps differentiate between kitchen, ”chill” areas and formal dining.

Where perimeter walls were rebuilt, window configurations were freed up allowing larger openings. Double-glazed dark grey aluminium windows were chosen and installed throughout. A first floor was introduced over the retained rear portion of the building to provide three bedrooms. This family area, off a shared stair, creates a layout with a level of privacy from the main reception spaces. The master bedroom has a roof terrace and amazing views across the valley.

The Bond Bryan team has really enjoyed working on such a collaborative project.

Talk To Us

For general enquiries you can
contact us by:

E-Mail: info@bondbryan.co.uk
Tel: +44 (0)114 266 2040

Find Us

London

Sheffield

Birmingham

Westerham, Kent

Middle East

175 - 185 Grays Inn Road
London
WC1X 8UE

E-Mail: london@bondbryan.co.uk
Tel: +44 (0)207 812 0601

Directions

The Church Studio
Springvale Road
Sheffield
S10 1LP

E-Mail: sheffield@bondbryan.co.uk
Tel: +44 (0)114 266 2040

Directions

i2 Business Centre
2 Snow Hill
Birmingham
B4 6GA

E-Mail: birmingham@bondbryan.co.uk
Tel: +44 (0)121 272 9000

Directions

Verralls House
95 High Street
Westerham
Kent
TN16 1RE

E-Mail: kent@bondbryan.co.uk
Tel: +44 (0)1959 567300

Directions

11th Floor
Al-Johara Tower
Khalid Bin Waleed Street
Building 44
Sharq, Kuwait

E-Mail: international@bondbryan.co.uk
Tel: +965-2295 4323/4

Directions

Website Design and Build by Grey Matter | web design sheffield